Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

    Vorige stap

    Dank voor uw vraag!

    We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    Sluit
    Vorige pagina
    Mazelen en Kinkhoest

    Mazelen en Kinkhoest

    Op dit moment is het volop in het nieuws: de mazelen en kinkhoest. Maar hoeveel risico lopen jij en je kind op dit moment, hoe gevaarlijk is het en hoe kun je het voorkomen? We hebben wat informatie voor je op een rijtje gezet.

    MAZELEN
    Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Je kunt mazelen oplopen als je geen mazelen gehad hebt of niet tegen mazelen bent gevaccineerd. Van mazelen kunnen (vooral jonge) kinderen heel erg ziek worden. Ze kunnen klachten krijgen als hoge koorts, rode vlekjes op de huid, diarree, hoesten, neusverkoudheid en ontstoken oren en ogen.

    Is er op dit moment een groter risico om de mazelen te krijgen?
    Nee. Op dit moment is het aantal gevallen van mazelen in Nederland beperkt tot enkele lokale uitbraken zoals onlangs  in Eindhoven. Er is geen sprake van een wijde verspreiding of epidemie en op dit moment zijn er in onze regio geen uitbraken gemeld. Overzicht actuele situatie in Nederland.

    Hoe voorkom je mazelen?
    Door te vaccineren bescherm je jezelf en je kind, maar draag je ook bij aan de groepsimmuniteit. Kinderen kunnen bij ons rond 14 maanden een gratis vaccinatie krijgen tegen mazelen (BMR-vaccin). De 2de vaccinatie wordt gegeven door de GGD in het jaar dat je kind 9 jaar wordt. Zo is je kind goed beschermd. Dit BMR-vaccin beschermt ook tegen rodehond en bof.

    Heeft jouw kind met 14 maanden deze vaccinatie niet gehad en wil je je kind alsnog laten vaccineren, dat kan. Neem dan contact met ons op.

    Kan ik mijn kind al eerder laten vaccineren dan bij 14 maanden?
    Op dit moment niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat op de lange termijn dit minder goed beschermt tegen de mazelen. Zelfs een tweede vaccinatie kan dit negatieve effect dan niet wegnemen. Mocht er toch meer verspreiding van mazelen komen, dan zal een speciaal team vanuit de overheid adviseren over extra maatregelen, zoals het eerder vaccineren van mensen. Hierover zullen wij je dan informeren.

     RIVM: alles over mazzelen

    KINKHOEST
    Kinkhoest is voor jonge kinderen een ernstige ziekte. Je kunt je kind tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis. Hier lees je meer over deze ziekte.

    Wat is kinkhoest?
    Kinkhoest wordt ook wel de ‘100 dagenhoest’ genoemd. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zorgt voor ernstige hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Jonge kinderen kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

    Gevaarlijk voor baby’s
    Voor baby’s kan kinkhoest erg gevaarlijk zijn. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar belanden er in Nederland ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest.

    Hoe kun je je kind beschermen?
    Kinderen kunnen bij ons een vaccinatie tegen kinkhoest krijgen. Maar dat kan pas als ze een paar maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze extra kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest met de 22e wekenprik. Dan is je baby vanaf dag 1 beschermd. De prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en ook anderen niet besmetten. Bijkomend voordeel is: als jij je laat vaccineren, heeft je baby zelf straks 1 prik minder nodig. Je baby krijgt de eerste vaccinatie dan bij 3 maanden in plaats van rond de 2 maanden. Hier vind je ons vaccinatieoverzicht.

    Vragen of meer informatie?
    Ben je erg ongerust of heb je nog vragen over de vaccinaties of de infectieziekten waartegen wij vaccineren, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Onze professionals staan voor je klaar om je goede informatie en advies te geven.

     RIVM: alles over kinkhoest

     

    Update: 24 april 2024

    Vorige pagina