Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  Voor alle kinderen

  Vaccinaties

  Op het consultatiebureau kunnen we je kind vaccineren om hem of haar te beschermen tegen ernstige infectieziekten.

  Er zijn heel veel ziekten die in Nederland vaak voorkomen – het gaat hier om infectieziekten. Voor weer andere ziekten geldt dat ze weinig tot nauwelijks voorkomen, juist omdat veel kinderen ertegen zijn ingeënt: zo voorkomen we dat kinderen de ziektes aan elkaar doorgeven. Van deze infectieziekten kunnen baby’s ernstig ziek worden, daarom start het Rijksvaccinatieprogramma al met 3 maanden. Daarna worden kinderen gevaccineerd rond de leeftijd van 5 maanden, 12 maanden, 14 maanden en 3 jaar en 5 maanden. In het jaar dat je kind 6 jaar oud wordt, vindt er nog een vaccinatie plaats.

  Je kind kan een extra vaccinatie krijgen tussen de 6 en 9 weken als je als moeder tijdens de zwangerschap niet gevaccineerd bent tegen kinkhoest (zie de 22 wekenprik), of als er een andere bijzondere situatie is. Als dit bij jouw kind het geval is, zal de jeugdarts dit met je bespreken.

  Waarom zoveel, kun je je afvragen? Hiermee bouwt je kind een goede afweer op en is je kind goed beschermd in de tussenliggende periodes. Voor de vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma hoef je als ouder niet te betalen. Je kunt hier meer over lezen op de website van het RIVM en in onze JgzApp. Natuurlijk kun je ook bij ons op het consultatiebureau al je vragen stellen.

  Vaccinaties buiten het Rijksvaccinatieprogramma
  Er zijn ook vaccinaties die buiten het Rijksvaccinatieprogramma vallen, maar waar je wel voor kunt kiezen. Deze worden alleen niet gratis aangeboden en worden ook niet gegeven op het consultatiebureau. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of bij een (reizigers)vaccinatie centrum. Alle informatie over deze vaccinaties kun je vinden op deze website van het RIVM.

  Is je kind geboren in 2021, 2022 of 2023, dan volgt je kind een ander schema.
  Deze kun je HIER vinden.


  Toestemming uitwisseling vaccinatiegegevens tussen JGZ en RIVM
  Iedere JGZ-professional is verplicht toestemming te vragen voor de gegevensuitwisseling van persoonsgegevens tussen de JGZ en het RIVM voor het Rijksvaccinatieprogramma.

  In deze ANIMATIE wordt uitgelegd wat deze toestemming inhoudt.

  Vorige pagina