Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  Er op tijd bij zijn

  Coeliakie onderzoek

  In samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, doen wij een onderzoek naar coeliakie bij jonge kinderen. Coeliakie (spreek uit als “seuliakie”) is een chronische overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge en gerst. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm.

  Coeliakie komt veel voor. In Nederland bij ongeveer 1 op de 150 kinderen die het consultatiebureau bezoeken. Doordat de ziekte onduidelijke klachten kan geven (onder andere buikpijn, opgezette buik, obstipatie, diarree, spugen, moeheid, bloedarmoede, wondjes in de mond (aften), humeurigheid en minder snelle groei), wordt de ziekte lang niet altijd herkend. Coeliakie kan goed behandeld worden met een glutenvrij dieet, waarna de klachten en symptomen verdwijnen.

  Met dit onderzoek gaan we actief op zoek naar kinderen (vanaf 1 jaar) met klachten die zouden kunnen passen bij coeliakie. Door middel van een aantal vragen naar deze klachten wordt bepaald of extra onderzoek nodig is. Op deze manier willen we kinderen met coeliakie op jongere leeftijd opsporen, zodat de gevolgen van deze ziekte, bijvoorbeeld een groeiachterstand, voorkomen kunnen worden.

  Hoe werkt het onderzoek?
  Is je kind tussen de 12 maanden en 4 jaar, dan vragen wij of je mee wilt doen aan het onderzoek. Om te kijken of je kind in aanmerking komt voor dit coeliakie-onderzoek, is er een vragenlijst ontwikkeld. Als je gebruik maakt van de JgzApp, plaatsen wij deze vragenlijst in de brievenbus van de app. Indien je de JgzApp nog niet hebt geactiveerd, dan heb je een aanmeldcode nodig. Deze kunt je opvragen op het consultatiebureau.
  De vragenlijst kunt je ook invullen in ons Serviceportaal (https://www.mijnjgz.nl/jgzkennemerland). Heb je nog geen account? Dit kun je aanvragen via het bedrijfsbureau. Zij zijn bereikbaar via ons algemene nummer.

  Na het invullen van de vragenlijst wordt deze besproken met de jeugdarts of JGZ-verpleegkundige, tijdens een afspraak op het consultatiebureau. Zij kunnen aan de hand van deze vragenlijst en de groei bepalen of jouw kind in aanmerking komt voor het onderzoek.

  Als je kind in aanmerking komt voor dit coeliakie-onderzoek, krijgt je aanvullende informatie. Wij vragen je dan om schriftelijk toestemming te geven voor een vingerprik. Aan de hand van slechts één druppel bloed, kan al bepaald worden of je kind antistoffen tegen gluten heeft. Voor dit bloedonderzoek krijg je een  aparte afspraak op een consultatiebureau. Je ontvangt de uitslag na 10 minuten ter plekke. Indien de bloedtest positief is, word je doorverwezen naar het Leids Universitair Medisch Centrum voor verder onderzoek. Met het vervolgonderzoek kan de diagnose coeliakie worden bevestigd of uitgesloten.

   

  Vorige pagina