Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  14 juni 2022

  Blog Femke

  Femke (43) werkt sinds 3 jaar bij JGZ Kennemerland als Thuisbegeleider. Ze is moeder van 3 dochters, waarvan de oudste 10 jaar zijn (tweeling) en de jongste 8. Om ouders meer inzicht te geven wat een thuisbegeleider van JGZ Kennemerland doet en wellicht voor hen kan betekenen, schrijft Femke maandelijks een blog over haar werk en ervaringen.

  Blog 2
  Vandaag was mijn laatste dag bij een Koerdisch gezin, waar ik de afgelopen 6 maanden wekelijks kwam. Het gezin is nog niet zo lang in Nederland en de ouders waren op zoek naar hulp voor hun 2 kinderen van bijna 3 en 5 jaar oud.

  Op de peuteropvang waren ze bezorgd over het jongste kind, een 3-jarige meisje. Ook de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau zag dat het meisje zich op een ander tempo ontwikkelde, dan een gemiddeld kind van deze leeftijd. Zo praat ze bijvoorbeeld niet en is er bijna geen contact met haar te krijgen.

  De vraag aan mij als thuisbegeleider was om samen met de ouders te kijken welke hulp en ondersteuning ze nodig hebben en om hen te helpen de weg te vinden in de wereld van de hulpverlening.  Het was voor de ouders moeilijk om te wennen hier in Nederland. De cultuur is heel anders en daarbij hebben ze ook een gehandicapt kind. Moeder had een trauma van de hele nare en beangstigende vlucht uit Turkije. Zij kwam alleen met de kinderen met een boot naar Nederland. Vader was hier al 1,5 jaar eerder. Tijdens de vlucht waren de kinderen slechts 3 en 1 jaar oud. Ze hebben zelfs een paar dagen in detentie gezeten op Rhodos. Het jongetje is daardoor ook nooit naar een peuterspeelzaal of dagopvang geweest. Samenspelen met andere kinderen was nieuw voor hem.

  De basisschool waar hij nu zit, heeft hem een taalmaatje geven en hij krijgt extra ondersteuning om Nederlands te leren. Hij vindt het leuk op school en maakt vriendjes. Een vrijwillige organisatie heeft geregeld dat hij in de zomervakantie wekelijks terecht kon bij een steungezin om gewoon lekker te spelen (in een volgende blog vertel ik hier meer over). Het meisje gaat naar een specialistische dagopvang, waar gekeken wordt hoe zij tot volledige ontwikkeling kan komen. Daarnaast is er nu een vaste hulpverlener die voor langere tijd het gezin thuis komt ondersteunen in de opvoeding.

  Doordat de begeleiding en ondersteuning voor de kinderen nu goed geregeld is, kan moeder de tijd nemen om te werken aan haar trauma én Nederlands leren, want dat wil ze heel graag.  Ook vader voelt zich gesteund en ziet de toekomst weer positief. Ik vind het geweldig dat wij in Nederland uitgebreide voorzieningen hebben om bij te dragen aan de gezondheid en geluk van een gezin met jonge kinderen.  Ik was dan ook graag de TomTom in deze zoektocht.

  Groetjes, Femke

   

  Meer blogs van Femke lezen? Kijk hier!

  Femke van Kampen
  Vorige pagina