WAT VIND JIJ VAN DE JEUGDGEZONDHEIDSZORG? DEEL JOUW MENING HIER
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  26 september 2022

  Blog 4 Femke

  Femke (43) werkt sinds 3 jaar bij JGZ Kennemerland als Thuisbegeleider. Ze is moeder van 3 dochters, waarvan de oudste 10 jaar zijn (tweeling) en de jongste 8. Om ouders meer inzicht te geven wat een thuisbegeleider van JGZ Kennemerland doet en wellicht voor hen kan betekenen, schrijft Femke maandelijks een blog over haar werk en ervaringen.

  Blog 4: Papa en mama doen soms ook niet zo lief

  Soms komen er tijdens huisbezoeken zulke verrassende ideeën naar boven. Zo was ik onlangs gevraagd om te starten bij een gezin met twee kinderen. Een jongetje van 1,5 jaar oud en een meisje van 5 jaar.

  De vraag ging over het slapen van het jongste kind. Hij wilde absoluut niet in zijn eigen bedje slapen en had dit, tot dan toe, ook nog nooit gedaan. De ouders vonden het moeilijk om door te zetten en een duidelijke grens aan te geven.

  Gaandeweg de huisbezoeken kwam ook een vraag over het oudste kind. Het meisje van 5 met een pittig karakter. Luisteren was moeilijk voor haar. Ze ging over alles in discussie en was vaak boos.

  Ik ging hierover met haar in gesprek en we stelden samen een lijstje op. ‘Wat is lief gedrag?’ Zij benoemde precies wat de ouders hadden aangegeven waar het vaak misliep. Bijvoorbeeld: Met een lieve stem praten, luisteren naar papa en mama, aan tafel blijven zitten, lief zijn voor elkaar etc.

  We maakten een beloningskaart met allemaal lege vakjes. Als het meisje één van de lieve dingen had gedaan, mocht ze een mooie sticker plakken. Als de kaart vol was, volgde een beloning naar eigen keuze. In dit geval koekjes bakken met mama!

  Toen ik weg wilde gaan, kwam het meisje met de verassende opmerking: “Eigenlijk moeten papa en mama ook een beloningskaart hebben”. Ik vroeg haar waarom ze dit vond en het antwoord was helder. Papa en mama doen soms ook niet zo lief. Ik zei dat dit een geweldig idee was en deed mijn jas weer uit en ben weer met haar aan tafel gaan zitten met een leeg vel papier. Ik vroeg haar wat voor dingen er op de lijst voor papa en mama moesten komen?

  • Met een lieve stem praten
  • Luisteren naar elkaar
  • Aan tafel blijven zitten
  • Lief zijn voor elkaar
  • Een ECHTE knuffel geven

  De ouders kunnen nu mooie krullen verdienen, want de stickers zijn voor haar.

  Dit meisje bracht een prachtige opvoedrol voor haar ouders naar voren… Geef zelf het goede voorbeeld!

  Ik ga in ieder geval vaker een beloningskaart opstellen voor de ouders van gezinnen waar ik werk 😉

  Groetjes, Femke

   

  Meer blogs van Femke lezen? Kijk hier!

  Femke van Kampen
  Vorige pagina