Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

    Vorige stap

    Dank voor uw vraag!

    We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    Sluit
    Vorige pagina
    13 februari 2020

    Loopstoeltjes, waarom niet?

    Het lijkt zo leuk en makkelijk je baby in een loopstoeltje. Toch raden we het af. Hier leggen we uit waarom.

    Een loopstoeltje is een speeltoestel voor kinderen die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet kunnen lopen. De baby wordt ondersteund om rechtop te zitten in een zitje dat gedragen wordt door een metalen of kunststof frame op zwenkwieltjes. Doordat het kind met de voetjes de grond raakt, kan het zichzelf voortbewegen. De meeste loopstoeltjes bestaan uit een zitgedeelte op een ronde ring met zes of acht wieltjes en een blad waarop eventueel speelgoed is aangebracht. Ze worden verkocht voor baby’s tussen de 6 en 14 maanden.

    Wereldwijd gebeuren er veel ongelukken met loopstoeltjes. Veel van dit soort ongevallen gebeurt doordat:

    • Het kind met loopstoeltje van een trap af valt; het stoeltje kantelt door een oneffenheid op de vloer of omdat het kind over de rand hangt.
    • Het kind door zijn grotere mobiliteit bij plaatsen kan komen die eerst onbereikbaar voor hem waren (zoals oven, gasfornuis, snoeren en stopcontacten). Ook voorwerpen die hoger weg gezet zijn, zoals messen, koffie- en theepotten, zijn vaak wel bereikbaar voor kinderen in loopstoeltjes.
    • Het kind met relatief hoge snelheid tegen muren, deuren of meubels botst.
    • Het loopstoeltje als een soort box wordt gebruikt. Het kind heeft meer vrijheid en het lijkt even veilig als in de box. Men is dan ook eerder geneigd het kind een tijdje alleen te laten om zelf iets anders te gaan doen.

    Vertraging in de loopontwikkeling
    Daarnaast kan een loopstoeltje een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Een kind leert in elk geval niet eerder lopen door het gebruik van een loopstoeltje. VeiligheidNL raadt het gebruik van loopstoeltjes af. Alternatieven voor een loopstoeltje zijn de box, activity kleden/baby gyms en later duwkarretjes als hulp bij het leren lopen.

    Wilt u toch een loopstoel aanschaffen, let dan op het volgende: Koop een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2005). Nieuwe loopstoeltjes voldoen in bijna alle gevallen aan de geldende norm, maar in geval van tweedehands producten hoeft dit niet het geval te zijn.

    NEN-EN 1273: 2005
    De belangrijkste eisen uit de norm zijn:

    • Het loopstoeltje dient een mechanisme te hebben, dat voorkomt dat het kind met het stoeltje van de trap kan vallen. Dit kan bijvoorbeeld door het blokkeren van de wielen zodra het stoeltje over een niveau-verschil rijdt.
    • Als het loopstoeltje is voorzien van een zitje dat verwijderd kan worden, mag het zitje nooit onbedoeld losraken.
    • De hoogte van het zitje is minimaal 18cm boven de grond. Dit voorkomt dat een kind met de voeten onder de constructie van de loopstoel kan komen.
    • Aan het loopstoeltje mogen geen scherpe randen zitten en geen kleine onderdelen.
    Vorige pagina