Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

    Vorige stap

    Dank voor uw vraag!

    We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    Sluit
    Vorige pagina
    17 mei 2022

    Opsporen van coeliakie

    Coeliakie is een auto-immuunziekte waardoor het lichaam op een verkeerde manier op gluten reageert. Dit komt voor bij 1% van de mensen.

    Gluten zitten in granen, zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Hiervan wordt o.a. brood en pasta gemaakt. Het kan verschillende soorten klachten geven, zoals buikpijn, een opgezette buik, obstipatie of juist diarree, vermoeidheid, of wondjes (aften) in de mond. Een kind kan ook minder goed groeien.

    Doordat de verschijnselen zo wisselend zijn, wordt coeliakie vaak pas laat herkend. Regelmatig zelfs pas op volwassen leeftijd.

    Vroege opsporing
    Wij willen coeliakie bij kinderen opsporen voordat ze (ernstige) klachten of darmbeschadiging hebben. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je kind tot het onderzoek gewoon gluten blijft eten.

    Hoe gaan we dit doen?
    Als je kind rond de 2 jaar of 3 jaar een afspraak heeft op het consultatiebureau, kun je een vragenlijst over klachten die passen bij coeliakie invullen via de JgzApp. Als je dat nog niet hebt gedaan, kun je dit ook nog doen op het consultatiebureau.

    Tijdens het consult bespreekt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige deze vragenlijst en de groei met je. Als uit de vragenlijst blijkt dat er klachten zijn, of als de groei minder snel gaat, komt je kind in aanmerking voor verder onderzoek naar coeliakie. Dit gebeurt door middel van een vingerprik. Op sommige locaties doen we dit aan het eind van het consult. Op andere locaties moet hiervoor op dit moment nog een extra afspraak gemaakt worden.

    Vingerprik (POC-test)
    Door middel van een vingerprik wordt bij je kind een druppeltje bloed afgenomen om te bepalen of er antistoffen tegen gluten zijn. Na 10 minuten kan de test afgelezen worden. Bij 2 streepjes is er een grote kans dat je kind coeliakie heeft.

    Vervolg
    De jeugdarts belt je op om de uitslag te bespreken. Als de test aangeeft dat er antistoffen zijn tegen gluten, dan is verder bloedonderzoek nodig om de diagnose te bevestigen. De jeugdarts verwijst je kind dan naar een kinderarts

    Vorige pagina