Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  22 februari 2019

  Vroeg beginnen met eten van pinda en ei

  Pinda en ei zijn voedingsmiddelen die vaak allergieën kunnen geven. Lang werd gedacht dat je daarom pas laat moest beginnen met het eten hiervan. Onderzoek heeft echter aangetoond dat door juist vroeg te beginnen met het eten van pinda en ei juist tot 75% van de allergieën kan worden voorkomen.

  Vroeg beginnen
  Vanaf 4 maanden mag een baby beginnen met vaste hapjes (groente/ fruit). Het advies is om dan ook te starten met het geven van pinda en ei. In ieder geval voor de 8 maanden. Het beste kun je deze voedingsmiddelen de eerste keren niet tegelijk geven. Als je kind dan klachten krijgt, is het niet duidelijk waar je kind op reageert, op het ei of op de pinda. Bij sommige kinderen is er reden voorzichtiger te starten (zie onder).

  Hoe geef je pinda aan je kind?
  Pinda kun je geven in de vorm van pindakaas. Begin met een half theelepeltje pindakaas door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je dit langzaam uitbreiden. Als je kind eenmaal een broodje eet, kun je de pindakaas op brood geven. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x week pindakaas (3 theelepels of 1 boterham).

  Hoe geef je ei aan je kind?
  Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.

  Wanneer stoppen met introduceren?
  Als je kind klachten krijgt, stop je met het geven van pinda of ei. Eventuele klachten treden meestal binnen 1 uur op. De klachten zijn o.a. roodheid, jeuk, zwellingen, misselijkheid, overgeven, diarree en kortademigheid. Bij ernstige klachten, zoals benauwdheid, duizeligheid, bleekheid, zweten of niet meer aanspreekbaar zijn, altijd direct de huisarts bellen!

  Wanneer voorzichtiger introduceren?
  Als vader, moeder of een broertje of zusje allergisch is voor pinda of ei, is het goed om voorzichtiger te starten met het geven van pinda en ei. Je begint wel tussen de 4 en 8 maanden, maar volgens een speciaal introductieschema. De jeugdarts of verpleegkundige zal dit op het consultatiebureau met je bespreken. De introductieschema’s voor pinda en kippenei zijn ook hier op onze website te vinden.

  Als je kind ernstig eczeem heeft, is de kans dat het allergisch reageert op pinda of ei groter. Daarom zal de jeugdarts je in dat geval verwijzen naar de kinderarts voor een huidpriktest en/of klinische introductie van pinda en ei.

  Vorige pagina