Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  2 februari 2021

  Opsporen van hartafwijkingen

  In Nederland worden per jaar ongeveer 1250 kinderen met een aangeboren hartafwijking geboren. Ongeveer de helft van deze kinderen wordt opgemerkt tijdens het echo-onderzoek bij de zwangerschapsduur van 20 weken.

  Er zijn ook kinderen waarbij de hartafwijking snel na de geboorte wordt ontdekt omdat de kinderen blauw of grauw zijn, slecht drinken, benauwd zijn of meteen een luid geruis laten horen als je met een stethoscoop naar het hart luistert. Maar bij een aantal kinderen merk je de eerste periode of ook later niets. Toch is het belangrijk om een hartafwijking op te sporen en verder te laten onderzoeken, omdat door een onbehandelde hartafwijking het hart steeds slechter kan gaan werken waardoor zuurstofgebrek optreedt.

  Als de verpleegkundige op huisbezoek komt als je kind ongeveer 2 weken oud is, is het belangrijk dat ze je kind (voor een deel) bloot ziet. Ze kan dan goed naar de kleur kijken, of je kind een snelle ademhaling heeft of benauwd is. Dit kunnen de eerste signalen zijn dat er een hartafwijking is.

  Ook luistert de jeugdarts op het consultatiebureau een aantal keren naar het hart van je kind. De eerste keer gebeurt dat op de leeftijd van ongeveer 4 weken en daarna nog 3 keer tot de leeftijd van 14 maanden. Ook bij peuters wordt naar het hart geluisterd. Er wordt ook gekeken of je kind goed groeit en gedijt en een gezonde kleur heeft.

  Bij de zuigelingen voelt de jeugdarts altijd in de liezen of de beenslagaderen goed kloppen. Bij een vernauwing van de grote lichaamsslagader zijn deze namelijk niet of veel minder te voelen.

  Wil je meer lezen over de lichamelijke onderzoeken die wij doen en waarom? Kijk HIER

  Vorige pagina