Groeicurven in de JgzApp
Groeicurven in de JgzApp
Om de groei van je kind bij te houden maken wij gebruik van een grafiek met daarin verschillende lijnen, ook wel groeicurve genoemd. In het digitale dossier van je kind zitten groeicurven voor lengte, gewicht en hoofdomtrek. Deze groeicurven worden gemaakt door TNO. Door speciale studies volgt TNO de groei en ontwikkeling van Nederlandse kinderen en vertaalt de resultaten naar instrumenten om onder andere het groeien van kinderen te volgen.
Hoe werkt het?
Het werkt als volgt: de meetgegevens worden samen met gegevens die ook belangrijk zijn voor de groei van een kind verstuurd naar TNO. Naam, adres, woonplaats worden niet mee gestuurd. Versturen kan alleen nadat jij daar toestemming voor hebt gegeven. De gegevens worden bij TNO verwerkt en omgezet in groeicurven en een advies. De groeicurven worden getoond in het dossier en het advies wordt in het dossier opgeslagen. De jeugdarts/JGZ-verpleegkundige bespreekt het advies met jou en indien nodig wordt er een vervolg afgesproken. Dit wordt natuurlijk genoteerd in het dossier. In de JgzApp kan je zelf de groeicurve van je kind “ophalen” en binnenkort ook het advies en vervolg lezen.
Waarom deze gegevens?
Er zijn vele factoren die invloed hebben op de groei van een kind. Volgens studies wordt de lichaamslengte van een kind 80% bepaald door erfelijkheid. De overige 20% hangt af van factoren zoals voeding en de omgeving van het kind.
De lengtegroei van een kind wordt vooral bepaald door erfelijke factoren: lengte van de ouders, geslacht en etniciteit. Lange ouders krijgen eerder lange kinderen, jongens worden gemiddeld langer dan meisjes en Nederlandse kinderen zijn over het algemeen langer dan bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse of Chinese kinderen. Voor een normale groei zijn ook andere factoren van belang bijvoorbeeld of het kind gezond is, voldoende goede voeding krijgt en in welke mate bepaalde hormonen worden aangemaakt.
De volgende gegevens worden daarom naar TNO verstuurd: lengte, gewicht en hoofdomtrek van je kind met datum waarop deze gegevens zijn gemeten op het consultatiebureau, zwangerschapsduur, geboortegewicht, lengte van de ouders/verzorgers, geboortedatum ouders/verzorger, roken tijdens de zwangerschap, opleiding van ouders/verzorgers, geboorteland ouders/verzorgers, relatie ouder/verzorger tot kind. Dit laatste gegeven is nodig, omdat we willen weten of de antwoorden over lengte betrekking hebben op de moeder of vader/partner.
Hoe lang wordt mijn kind?
De uiteindelijke lengte van een kind is niet precies te voorspellen. Met de TNO groeicalculator kan je de verwachte eindlengte van je kind berekenen. Daarnaast kan je het percentage leeftijdsgenoten zien dat korter of langer is. De te verwachte eindlengte wordt berekend op basis van lengte van beide (biologische) ouders door middel van een wiskundige formule. De uitkomst hiervan wordt getoond in de JgzApp
Voor jongens is de formule:
TH jongen = 44,5 + 0,376 × lengte vader (cm) + 0,411 × lengte moeder (cm)
Voor meisjes is de formule
TH meisje = 47,1+ 0,334 × lengte vader (cm) + 0,364 × lengte moeder (cm)