Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

    Vorige stap

    Dank voor uw vraag!

    We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    Sluit
    Vorige pagina
    Meer over borstvoeding

    Meer over borstvoeding

    Voeden op verzoek

    Voeden op verzoek zorgt ervoor dat er een natuurlijk evenwicht in vraag en aanbod ontstaat en je melkproductie met je baby mee kan groeien. Door je baby bij je in de buurt te houden kun je reageren op de eerste voedingssignalen die je baby afgeeft: wat wakkerder worden, zoekbewegingen maken met hoofdje, smakgeluiden maken, op zijn handje sabbelen. Huilen is een laat voedingssignaal en maakt het aanleggen soms moelijker omdat je kindje dan overstuur is. Als je kind vaak drinkt, gaat je lichaam meer moedermelk maken. Soms zijn er dagen dat je baby ineens meer en vaker wil drinken. Leg dan gewoon wat vaker aan, zodat jij meer voeding aanmaakt. Na een paar dagen is er een nieuw ritme.

    In het eerste jaar verdriedubbelt een baby zijn geboortegewicht. Daar is behoorlijk wat voeding voor nodig. Een jonge baby drinkt vaak minstens 8x per etmaal, vaker is prima en normaal. Soms wordt de frequentie wat lager als de baby wat ouder wordt. Nachtvoedingen zijn zeker in de eerste maanden echt nodig voor een baby.

    Aanleggen

    Voor je baby is drinken aan de borst instinctief gedrag; tegelijk is het voeden ook iets wat je samen moet leren. Waar kun je op letten bij het aanleggen?

    • Kies een voedingshouding die voor jullie allebei prettig is. Je hoéft niet te variëren; wat werkt, dat werkt.
    • Je baby ligt met zijn hoofd en lichaam in één lijn en met zijn buik naar je toegedraaid tegen jou aan.
    • Zet de tepel op zijn bovenlip; doordat je baby een zoek- en hapreflex heeft zal hij zijn mond wijd open doen. Breng hem dan wat meer naar je toe, waarbij je vooral steun geeft in zijn bovenrug.
    • Voeden hoort geen pijn te doen. Voelt het niet prettig, haal je baby dan los en probeer het dan rustig opnieuw

    Hoe weet je dat je baby voldoende krijgt?

    Je kunt niet zien hoeveel moedermelk je kind drinkt. Toch kun je wel aan hem merken of het goed gaat:

    • Je baby is goed aangelegd zodat hij de borst effectief kan leegdrinken
    • Je voedt je baby op verzoek
    • Je hoort en/of ziet je baby ritmisch slikken tijdens het drinken
    • Je borsten voelen na het voeden soepeler aan dan ervoor
    • Je baby heeft per etmaal minstens 5 plasluiers
    • Je baby heeft per etmaal minstens 2 poepluiers (in de eerste maand, daarna kan het ontlastingspatroon veranderen)
    • Je baby groeit goed
    • Je baby is regelmatig alert en tevreden

    Rol van de partner

    Veel partners vertellen dat ze het ouderschap pas echt leuk beginnen te vinden als de baby wat groter wordt en als je een beetje met je baby kunt gaan spelen. Maar moet je echt zolang wachten voordat je een band met je baby kunt gaan opbouwen! Nee, uiteraard niet! Naast de praktische steun die je kunt geven in het huishouden en de verzorging van jullie baby is het belangrijk dat jullie allebei een goede hechte band met jullie kind ontwikkelen. Je leert je baby kennen door veel tijd met hem/haar door te brengen. Activiteiten waarbij je veel huid-op-huidcontact met je baby hebt, helpen jou en je baby om vertrouwd te raken met elkaar. Samen douchen, even op de blote borst laten uitrusten of gewoon samen wat tijd doorbrengen helpen hierbij. Help en stimuleer je partner waar mogelijk en creëer momenten om samen te ontdekken wat fijn werkt voor jullie baby en jullie.

     

    Vorige pagina