Wanneer krijgt mijn kind welke vaccinatie? Vind hier onze vaccinatieschema's
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

    Vorige stap

    Dank voor uw vraag!

    We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    Sluit
    Vorige pagina
    2 februari 2021

    Waarom meten wij de hoofdomtrek van je baby?

    Of een baby een groot of klein hoofd heeft is in de eerste plaats een kwestie van aanleg. Dus als papa of mama een groot hoofd heeft, is er meer kans dat je kind ook een wat groter hoofd heeft. Hetzelfde geldt voor een hoofdomtrek die kleiner dan gemiddeld is. Dit is dus geen reden om je zorgen te maken.

    Wanneer is dan wel extra onderzoek nodig?

    Als de schedelomtrek duidelijk naar beneden afbuigt (we hebben het dus niet over een paar millimeter). Er kan dan sprake zijn van een aanlegstoornis van de hersenen. Een andere oorzaak kan zijn dat de schedelnaden te snel vastgroeien. Hierdoor kan het hoofd onvoldoende groeien. De jeugdarts zal je verwijzen naar de kinderarts voor verder onderzoek en zo nodig behandeling.

    Als de schedel te snel groeit. Dan kan er sprake zijn van een hydrocefalus, een mooi woord voor waterhoofd. Er zit dan teveel vocht in de holtes van de hersenen. Ook in dit geval wordt je kind verwezen naar de kinderarts voor verder onderzoek. Wil je meer lezen over hydrocefalus? Kijk dan op https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/hydrocefalus

    Vorige pagina