Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit
Vorige stap
Dank voor uw vraag!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Sluit
Vorige pagina
Voor alle kinderen

Meten en wegen

Bij ieder bezoek aan het consultatiebureau wordt je kind door de assistente gewogen en gemeten. Groei geeft namelijk belangrijke informatie over hoe het met je kind gaat.

Ook wordt er bij kinderen jonger dan 1 jaar de hoofdomtrek gemeten. Dit wordt onder andere gedaan om bij te houden hoe het gaat met de hersenontwikkeling.

Om de groei bij te houden maken wij gebruik van een grafiek met daarin verschillende lijnen, ook wel curven genoemd. Deze grafiek is ontwikkeld door de World Health Organisation (WHO) en opgebouwd uit groeigegevens van kinderen uit de hele wereld. De grafiek laat zien hoeveel kinderen op een bepaalde leeftijd gemiddeld groeien. In deze grafiek maken wij ook een lijn met de groei van jouw kind. We kijken vooral of je kind over het algemeen goed groeit, ofwel zijn/haar eigen lijn volgt. Hoe zwaar of hoe lang je kind precies is op een bepaald moment, is daarbij minder belangrijk. Als een kind ineens veel harder of juist veel minder gaat groeien, kan het zijn dat er iets aan de hand is.

Het meten en wegen wordt altijd voor de afspraak met de jeugdarts of JGZ-verpleegkundige gedaan, daarom vragen wij altijd 10 minuten eerder aanwezig te zijn voor een afspraak. Je kind tussentijds laten wegen en meten? Dat kan. Tijdens onze inloopspreekuren ben je van harte welkom zonder afspraak.

TIP: omdat je na het wegen en meten vaak nog even moet wachten, is het handig om een omslagdoek mee te nemen zodat je baby niet afkoelt. Ook een schone luier en billendoekjes komen vaak van pas.

Vorige pagina