Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  Voor alle kinderen

  Meten en wegen

  Bij ieder bezoek aan het consultatiebureau wordt je kind door de assistente gewogen en gemeten. Groei geeft namelijk belangrijke informatie over hoe het met je kind gaat.

  Ook meet de CB-assistente bij kinderen jonger dan 1 jaar de hoofdomtrek. Dit wordt onder andere gedaan om bij te houden hoe het gaat met de hersenontwikkeling.

  Om de groei van je kind bij te houden maken wij gebruik van een grafiek met daarin verschillende lijnen, ook wel groeicurven genoemd. Deze groeicurven worden gemaakt door TNO. Door speciale studies volgt TNO de groei en ontwikkeling van Nederlandse kinderen en vertaalt de resultaten naar instrumenten om onder andere het groeien van kinderen te volgen.

  We kijken vooral of je kind over het algemeen goed groeit, ofwel zijn/haar eigen lijn volgt. Hoe zwaar of hoe lang je kind precies is op een bepaald moment, is daarbij minder belangrijk. Als een kind ineens veel harder of juist veel minder gaat groeien, kan het zijn dat er iets aan de hand is. Je kunt de groeicurve van jouw kind inzien via de JgzApp.

  Het meten en wegen wordt voor de afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige gedaan, daarom vragen wij altijd om 15 minuten eerder aanwezig te zijn voor de afspraak. Je kind tussentijds laten wegen en meten? Dat kan. Tijdens onze inloopspreekuren ben je van harte welkom zonder afspraak.

  TIP: omdat je na het wegen en meten vaak nog even moet wachten, is het handig om een omslagdoek mee te nemen zodat je baby niet afkoelt. Ook een schone luier en billendoekjes komen vaak van pas.

  Zelf je kind wegen en meten vóór een telefonisch consult

  Hoe doe je dat? Als eerste heb je om te wegen van je kind een personenweegschaal nodig. Voor het meten van je kind gebruik je een centimeter of rolmaat.

  Meten en wegen van een baby
  Dit gaat het makkelijkst als je dit even met z’n 2-en doet.
  Je legt je baby op een tafel. Je zorgt dat het hoofdje goed tegen een muur ligt. Je kunt ook een plankje of stevig boek gebruiken. Dan strek je de beentjes. Je meet met de centimeter of rolmaat de lengte tussen de muur (of plankje) en de hielen van je baby.

  Voor het wegen ga je eerst samen met je baby op de weegschaal staan. Vervolgens ga je er alleen op staan. Het verschil tussen beide getallen is het gewicht van je kind.

  Meten en wegen van een peuter
  Je laat je kind zonder schoenen tegen een muur staan. Let er op dat de hielen tegen de muur komen en dat je kind op platte voeten staat. Je kind kijkt recht vooruit. Zet een klein streepje op de muur en meet vervolgens met de centimeter of rolmaat, de afstand van dit streepje tot de grond.

  Om je peuter te wegen, gebruik je de personenweegschaal. Als je kind hier niet op wilt blijven staan, kun je er eerst samen op gaan staan. Vervolgens ga je er alleen op staan. Het verschil tussen beide getallen is het gewicht van je kind.

  Vorige pagina