Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  Er op tijd bij zijn

  Heuponderzoek

  Wanneer je kind last heeft van heupdysplasie, betekent dit dat de heup niet goed werkt: de heupkom en de heupkop passen niet goed in elkaar.

  Dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook pas in de baby- of peutertijd. Heupdysplasie zorgt ervoor dat de benen niet goed kunnen bewegen, wat de ontwikkeling van het lopen belemmert. Als heupafwijkingen vaker voorkomen in de familie, of als je baby na de 32e week van de zwangerschap in een stuit lag, dan heeft je kind een grotere kans op een heupafwijking. Tijdens het eerste huisbezoek na de geboorte zal de verpleegkundige dit met je bespreken. De jeugdarts komt hierop terug tijdens het eerste bezoek op het consultatiebureau en zal dan ook een eerste heuponderzoek doen. In het eerste half jaar zal de jeugdarts de heupen van je kind in totaal drie keer onderzoeken – een onderzoek dat tot het tweede levensjaar elke afspraak wordt herhaald.

  Er op tijd bij zijn
  Heupdysplasie komt veel voor. Drie van de honderd kinderen (3%) tussen nul en een half jaar hebben heupdysplasie. Om heupklachten op latere leeftijd te voorkomen is het belangrijk heupdysplasie op tijd op te sporen en te behandelen. Ziet de verpleegkundige of jeugdarts risicofactoren of afwijkingen bij het heuponderzoek, dan verwijst de jeugdarts je kind door voor het maken van een heupecho. Zijn er afwijkingen op de echo, dan zal de orthopeed je kind verder behandelen.

  Ons onderzoek
  In samenwerking met het Radboud Universitair Medisch Centrum doen wij onderzoek naar het maken van heupecho’s op het consultatiebureau. Met dit onderzoek kijken we of de jeugdarts op het consultatiebureau betrouwbaar een echo van de heupen kan maken. Dit zou er voor kunnen zorgen dat kinderen in de toekomst niet meer naar het ziekenhuis hoeven te reizen voor deze echo.

  Hoe werkt dit?
  Tijdens de afspraak op het consultatiebureau beoordeelt de jeugdarts of je kind in aanmerking komt voor het onderzoek. Als je kind in aanmerking komt, krijg je aanvullende informatie. Wij vragen je dan om schriftelijk toestemming te geven voor het maken van een heupecho op het consultatiebureau. De heupecho wordt gemaakt tijdens de eerst volgende afspraak op het consultatiebureau. Het maken van een echo duurt een paar minuten.

   

  Heuponderzoek op het consultatiebureau
  Vorige pagina