Onze aangescherpte coronamaatregelen per 20 december! Lees hier:
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  Er op tijd bij zijn

  Heuponderzoek

  Wanneer je kind last heeft van heupdysplasie, betekent dit dat de heup niet goed werkt: de heupkom en de heupkop passen niet goed in elkaar.

  Dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook pas in de baby- of peutertijd. Heupdysplasie zorgt ervoor dat de benen niet goed kunnen bewegen, wat de ontwikkeling van het lopen belemmert. Als heupafwijkingen vaker voorkomen in de familie, of als je baby na de 32e week van de zwangerschap in een stuit lag, dan heeft je kind een grotere kans op een heupafwijking. Tijdens het eerste huisbezoek na de geboorte zal de verpleegkundige dit met je bespreken. De jeugdarts komt hierop terug tijdens het eerste bezoek op het consultatiebureau en zal dan ook een eerste heuponderzoek doen. In het eerste half jaar zal de jeugdarts de heupen van je kind in totaal drie keer onderzoeken – een onderzoek dat tot het tweede levensjaar elke afspraak wordt herhaald.

  Om heupklachten op latere leeftijd te voorkomen is het belangrijk heupdysplasie op tijd op te sporen en te behandelen. Ziet de verpleegkundige of jeugdarts risicofactoren of afwijkingen bij het heuponderzoek, dan verwijst de jeugdarts je kind door voor het maken van een heupecho. Zijn er afwijkingen op de echo, dan zal de orthopeed je kind verder behandelen.

  Vorige pagina