Alles over de JgzApp! Download deze nu:
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit
Vorige stap
Dank voor uw vraag!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Sluit
Vorige pagina
Er op tijd bij zijn

Ogentest (opsporen oogafwijkingen)

Goed kunnen zien is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het helpt je kind om te zien wat er om zich heen gebeurt en zo de wereld te ontdekken.

Andersom kan slecht zien ervoor zorgen dat je kind het overzicht verliest en zich onveilig voelt. Daarom proberen wij oogafwijkingen zo vroeg mogelijk op te sporen. Al tijdens de eerste drie maanden kijkt de jeugdarts naar de buitenkant van het oog en met een lampje naar de binnenkant. Zo controleert ze of de structuren van het oog helder zijn, wat nodig is voor een goed zicht. Ook kijkt ze of je baby voorwerpen kan volgen; eerst een klein stukje, daarna helemaal van links naar rechts. Hiermee kunnen we ernstige aangeboren oogafwijkingen ontdekken, zoals staar en een verhoogde oogdruk.

Oog voor oog
Zodra je baby 6 maanden is, kijkt onze jeugdarts ook naar ieder oog afzonderlijk. Dit doet ze door met één hand een oog kort af te dekken en te kijken of je baby het voorwerp voor zijn neus nog steeds met het andere oog volgt. Ook kijkt ze of de ogen recht staan, waardoor we weten of een kind scheelt kijkt of een lui oog heeft.

Ogentest
De ogentest doen we voor het eerst als je kind 3 jaar is, de leeftijd waarop hij plaatjes kan benoemen en – meestal – de concentratie kan opbrengen om de test af te maken. Tijdens de ogentest krijgt je kind een bril die aan één kant is afgedekt, zodat hij met het andere oog kan zien. Terwijl je kind op jouw schoot zit, vraagt de jeugdarts of je kind kan vertellen wat er op het scherm, vijf meter van je kind vandaan, staat. Best spannend voor je kind, daarom kun je hem voorbereiden door thuis de plaatjes en de YouTube-film ‘De ogentest’ te bekijken. Als je kind weet wat hij kan verwachten, zal hij zich zekerder voelen. Met behulp van de ogentest weten we of beide ogen goed functioneren. Is de uitslag onduidelijk, dan doen we de test na 3 maanden nog een keer. Als de test dan niet voldoende is, verwijst de jeugdarts je kind naar een oogheelkundig team van een oogarts en een orthoptist.

Vorige pagina