Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  Er op tijd bij zijn

  Ogentest (opsporen oogafwijkingen)

  Goed kunnen zien is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het helpt je kind om te zien wat er om zich heen gebeurt en zo de wereld te ontdekken.

  Andersom kan slecht zien ervoor zorgen dat je kind het overzicht verliest en zich onveilig voelt. Daarom proberen wij oogafwijkingen zo vroeg mogelijk op te sporen. Al tijdens de eerste drie maanden kijkt de jeugdarts naar de buitenkant van het oog en met een lampje naar de binnenkant. Zo controleert ze of de structuren van het oog helder zijn, wat nodig is voor een goed zicht. Ook kijkt ze of je baby voorwerpen kan volgen; eerst een klein stukje, daarna helemaal van links naar rechts. Hiermee kunnen we ernstige aangeboren oogafwijkingen ontdekken, zoals staar en een verhoogde oogdruk.

  Oog voor oog
  Zodra je baby 6 maanden is, kijkt onze jeugdarts ook naar ieder oog afzonderlijk. Dit doet ze door met één hand een oog kort af te dekken en te kijken of je baby het voorwerp voor zijn neus nog steeds met het andere oog volgt. Ook kijkt ze of de ogen recht staan, waardoor we weten of een kind scheelt kijkt of een lui oog heeft.

  Ogentest
  De ogentest nemen we voor het eerst af (in overleg met ouders) als je kind 3 jaar is. Tijdens de ogentest krijgt je kind een bril op. Deze is aan één kant gesloten, zodat je kind maar met één oog kan kijken. Terwijl je kind op jouw schoot zit, vraagt de JGZ-medewerker aan je kind om aan te wijzen of te vertellen welk symbool het op de kaart ziet. Deze kaart hangt aan de muur. Jullie krijgen een voorbeeldkaart in handen, waarop dezelfde vier symbolen staan (zie afbeelding hieronder).  Is de uitslag bij 3 jaar onduidelijk, dan zal de ogentest tussen de 3,5 en 4 jaar opnieuw gedaan worden of de jeugdarts zal direct verwijzen naar een oogheelkundig team van een oogarts en een orthoptist.

  Als je kind tussen de 3,5 en 4 jaar is, wordt standaard de tweede ogentest gedaan. Deze gaat iets anders dan de eerste test. Bij deze test hangt er een kaart met E’s aan de muur. Je kind krijgt ook een E en wordt gevraagd die op dezelfde manier vast te houden als de E die de JGZ-medewerker op de kaart aan de muur aanwijst (zie afbeelding hieronder).

  De ogentest is best spannend voor je kind, daarom kun je hem voorbereiden door thuis de symbolen en de E’s te laten zien. Als je kind weet wat hij kan verwachten, is de kans groter dat het wil meewerken. Met behulp van de ogentest weten we of beide ogen goed functioneren. Is de uitslag onduidelijk, dan doen we de tweede test na 3 maanden nog een keer. Als de test dan niet voldoende is, verwijst de jeugdarts je kind naar een oogheelkundig team van een oogarts en een orthoptist.

  Vorige pagina