Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit
Vorige stap
Dank voor uw vraag!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Sluit
Vorige pagina
Er op tijd bij zijn

Hielprik en gehoortest

Voor de hielprik en gehoortest komen we al snel na de geboorte van je baby. We doen deze testen zo vroeg mogelijk om eventuele problemen op tijd op te sporen, en ervoor te zorgen dat je kind een zo goed mogelijke start krijgt.

Wat doen we precies bij de hielprik en gehoortest?

Bij de hielprik nemen we een paar druppeltjes bloed af uit de hiel van je baby. In het laboratorium wordt het bloed onderzocht op 24 ernstige, zeldzame aangeboren ziekten: een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, een erfelijke vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte en thalassemie), taaislijmziekte (cystic fibrosis) en een aantal stofwisselingsziekten. Door deze ziekten zo vroeg mogelijk op te sporen kan schade aan de gezondheid en ontwikkeling van je kind worden voorkomen, of beperkt. De meeste ziekten zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.  Meer informatie over de ziekten die de hielprik opspoort, kun je hier lezen.

Veel ouders vinden de hielprik best even een spannend moment, maar de prik op zich is niet heel pijnlijk voor je kind. Je kind kan even gaan huilen, maar dat is meestal van de schrik. Veel baby’s slapen zelfs gewoon door de prik heen.

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je geen bericht. Als je binnen vijf weken na de hielprik geen bericht hebt ontvangen, is de uitslag goed. Als de uitslag afwijkt (misschien niet goed is), ontvang je wel bericht.

De gehoortest wordt gedaan om te onderzoeken of je kind voldoende hoort om te leren praten. Zo voorkomen we dat jonge kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen. De test wordt uitgevoerd door middel van een klein, zacht dopje in het oor van je baby. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op.  Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes meet of het oor goed werkt.Beide oren worden apart getest, dit kan enkele seconden duren. Ook als je baby slaapt, kan de gehoortest worden uitgevoerd. Je hoeft je kind dus niet wakker te maken. Meteen na de gehoortest krijg je de uitslag.

Vorige pagina