Versoepelingen coronamaatregelen; wat betekent dit voor uw bezoek aan ons? Lees hier:
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  4 april 2019

  Ouders gebruiken het scherm steeds vaker als opvoedmiddel

  Het scherm als middel om je kind even zoet te houden, als beloning, of om straf te geven. Ouders doen dit steeds vaker, zo blijkt uit een nieuw onderzoek naar het mediagebruik van jonge kinderen (0-6 jaar).

  Het moment waarop je kind op je scherm bezig is, heb jij vaak even de tijd om snel iets anders te doen. Het eten te koken, de was op te vouwen, of zelf nog even achter het scherm te gaan zitten en een mailtje te beantwoorden. Dat is begrijpelijk. Toch is het vooral met jonge kinderen ook belangrijk om media samen te gebruiken, mee te kijken en uitleg te geven. Probeer dus ook te zoeken naar momenten waarop je er even naast kunt gaan zitten, zodat je samen plezier hebt met media en je kind kunt begeleiden.

   

  Wanneer je het scherm inzet als opvoedmiddel werkt dit op dat moment even heel goed, want de meeste kinderen willen niets liever dan op een scherm bezig zijn. Maar het is beter als je kind zonder scherm leert om zelf zijn bordje leeg te eten of naar bed te gaan. Bovendien zijn de momenten aan tafel en vlak voor het slapen gaan juist belangrijke momenten om het scherm even uit te zetten. Zo eet je kind bewuster (en voel je ook wanneer je ‘vol’ zit) en lukt het beter om rustig in slaap te vallen.

  Wanneer je het scherm inzet als straf, leert je kind weinig over het gedrag dat jij liever niet wil zien. Stel dat je kind iets lekkers heeft gepakt zonder het te vragen of ruzie maakt met een broertje of zusje. Wanneer je kind als ‘straf’ niet meer op de tablet mag die middag, zal je kind vast heel teleurgesteld zijn. Maar het werkt beter om een consequentie te verzinnen die past bij het gedrag van je kind. Bijvoorbeeld dat je kind vandaag nu niets lekkers meer krijgt, of moet proberen op een rustige manier aan broer of zus uit te leggen wat je wil of waar je boos over bent. Dat is een logisch gevolg en daar leert je kind het meest van!

  Meer weten over mediaopvoeding? Kijk op de website van www.mediaukkiedagen.nl

  Vorige pagina