Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

    Vorige stap

    Dank voor uw vraag!

    We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    Sluit
    Vorige pagina
    Opvoeden & opgroeien

    Kansrijke start in de eerste 1000 dagen

    Het krijgen van een kind is voor ouders een van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. De eerste 1000 dagen (van zwangerschap tot 2 jaar) zijn voor een gezonde ontwikkeling van het kind erg belangrijk. In deze periode maakt een goede band met je kind het verschil. Graag geven wij je daarbij goede informatie en begeleiding.

    De eerste 1000 dagen zijn heel belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling van je kind, niet alleen nu, maar ook op latere leeftijd. Tijdens deze eerste 1001 dagen in het leven van je kind gebeurt er ontzettend veel. Alles in het lichaam wordt gemaakt en dit lichaam vormt een bescherming tegen ziektes (afweer). Je kind bindt zich aan jou en anderen, leert kruipen, staan en lopen, eten en drinken, contact maken, praten en over hoe gebeurtenissen en acties en reacties met elkaar verbonden zijn (oorzaak en gevolg). Dit vormt de basis van de rest van het leven van je kind.

    Wanneer kinderen voelen dat hun omgeving veilig en liefdevol is, krijgen zij ook de ruimte om te groeien en dingen te leren. Jij als ouder bent de veilige basis waar je kind altijd weer op terug kan vallen. Dit zorgt ervoor dat je kind de wereld durft te ontdekken, nu maar ook als je kind later groter wordt.

    Een baby ervaart meer dan je zou denken. Zelfs al tijdens de zwangerschap. Ook negatieve gevoelens en stress zijn van invloed op je baby. Deze gevoelens kunnen door allerlei situaties komen waar je mee te maken krijgt, zoals ziekte, een huilbaby, familieproblemen, angstklachten, geldzorgen enzovoort. Een goede band met je kind en als ouder goed voor jezelf zorgen kan de invloed van negatieve ervaringen op de (hersen)ontwikkeling van je kind voorkomen. Juist in deze periode is tijd en aandacht voor jezelf heel erg belangrijk. Probeer dus ook te genieten van deze periode met je baby!

    Maar je kunt stress niet altijd voorkomen. Gelukkig zijn de hersenen van een baby flexibel en kun je deze ook repareren. Je bewust zijn van stress en de mogelijke invloed hiervan op je baby is al een eerste stap. Praat er over met belangrijke mensen in je omgeving en zoek hulp als dat nodig is. Je kunt altijd contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kan een luisterend oor bieden en meedenken in mogelijke oplossingen.

    Vorige pagina