Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit
Vorige stap
Dank voor uw vraag!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Sluit
Vorige pagina
Voor alle kinderen

Eerste huisbezoek na geboorte

In de eerste week na de geboorte van je kind komt onze screener bij je thuis om de hielprik en gehoortest te doen. Zij legt dan ook kort uit wat je als ouder kunt verwachten van onze organisatie en plant een afspraak in voor het intakegesprek met onze JGZ-verpleegkundige.

Wat doen we precies bij de hielprik en gehoortest?

Bij de hielprik nemen we een paar druppeltjes bloed af uit de hiel van je baby. In het laboratorium wordt het bloed onderzocht op 31 ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. Door deze ziekten zo vroeg mogelijk op te sporen kan schade aan de gezondheid en ontwikkeling van je kind worden voorkomen, of beperkt. De meeste ziekten zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Veel ouders vinden de hielprik best even een spannend moment, maar de prik op zich is niet heel pijnlijk voor je kind. Je kind kan even gaan huilen, maar dat is meestal van de schrik. Veel baby’s slapen zelfs gewoon door de prik heen.

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je geen bericht. Als je binnen vijf weken na de hielprik geen bericht hebt ontvangen, is de uitslag goed. Als de uitslag afwijkt (misschien niet goed is), ontvang je wel bericht.

De gehoortest wordt gedaan om te onderzoeken of je kind voldoende hoort om te leren praten. Zo voorkomen we dat jonge kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen. De test wordt uitgevoerd door middel van een zacht dopje in het oor van je baby. Deze is verbonden met een meetapparaat. Beide oren worden apart getest, dit kan enkele seconden duren. Ook als je baby slaapt, kan de gehoortest worden uitgevoerd. Je hoeft je kind dus niet wakker te maken. Mogelijke afwijkingen in het gehoor kunnen hiermee vroeg worden gevonden en behandeld. Meteen na de gehoortest krijg je de uitslag te horen.

Vorige pagina