Vragen over de mazelen of kinkhoest? Hier kun je meer lezen! Mazelen en Kinkhoest
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

    Vorige stap

    Dank voor uw vraag!

    We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    Sluit
    Vorige pagina
    2 oktober 2019

    Moedermelk

    Je kent waarschijnlijk wel de leus “borstvoeding is de beste voeding voor je baby”. Het staat zelfs op de verpakking van de kunstvoeding! Maar waaròm is moedermelk nu zo perfect voor jou baby? We zetten het even op een rijtje:

    • Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. De Wereld Gezondheidsraad adviseert minstens 6 maanden borstvoeding te geven. In deze periode heeft een baby genoeg aan alleen moedermelk. Ook daarna is moedermelk nog de belangrijkste voeding, maar krijgt je baby ook andere voeding zoals bijvoorbeeld fruit erbij. De samenstelling van moedermelk verandert steeds, en past zich aan op wat jouw baby nodig heeft.
    • Moedermelk bevat belangrijke antistoffen. Moedermelk zit vol met antistoffen die jouw baby helpen te vechten tegen virussen en bacteriën. Als jij als moeder in aanraking komt met een ziekteverwekker, gaat jouw lijf antistoffen hiertegen maken, die via de moedermelk bij jouw baby komen. Een soort vaccinatie op maat voor jouw baby dus
    • Borstvoeding kan de kans op ziekten verkleinen: onderzoek laat zien dat het drinken van moedermelk het risico op het krijgen van bepaalde ziektes verkleint. De lijst is bijna oneindig, maar we noemen een paar van de belangrijkste punten:
      – Middenoorontsteking: minstens 3 maanden exclusief borstvoeding kan het risico met 50% verminderen
      – Luchtweginfecties: minstens 4 maanden exclusief borstvoeding vermindert risico tot 72%
      – Darminfecties: 63% minder kans op darminfecties (denk aan spugen en diarree), tot wel 2 maanden nadat je gestopt bent met borstvoeding
      – Allergie: bij minstens 3-4 maanden exclusief borstvoeding is er een vermindering van 27-42% op het risico om astma, atopisch eczeem of allergie te ontwikkelen
      – Diabetes: minstens 3 maanden borstvoeding geeft 30% minder kans op type 1 diabetes en 40% minder kans op type 2 diabetes.
    •  Moedermelk bevordert een gezond gewicht. De samenstelling van moedermelk is aangepast op wat jouw kindje nodig heeft. Ook zitten in moedermelk stoffen die zorgen voor een gezonde darmflora. Daarbij kan jouw baby aan de borst beter zelf regelen wat hij zou willen. Dit alles maakt dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen minder risico hebben op overgewicht.
    • Borstvoeding maakt kinderen slimmer. Er zijn studies die laten zien dat kinderen die borstvoeding krijgen een andere ontwikkeling van de hersenen hebben dan kinderen die dat niet krijgen. Vermoedelijk ligt de oorzaak niet alleen bij de moedermelk zelf, maar heeft het ook te maken met het fysieke contact, de aanraking en het oogcontact tijdens het voeden.
    • Borstvoeding geven helpt jou om gewicht te verliezen. Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft heb je zo’n 500 calorieën extra per dag nodig. Veel vrouwen zien dat ze gemakkelijk afvallen en zo de opgebouwde reserves van de zwangerschap weer kwijtraken zonder op dieet te hoeven.
    • Borstvoeding geven brengt je lijf weer snel in vorm Bij het geven van borstvoeding komt er een hormoon vrij dat ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt en kleiner wordt. Dit maakt dat nabloedingen na de bevalling beperkt blijven en de baarmoeder snel weer zo klein is als vóór je zwangerschap.
    • Moeders die borstvoeding geven hebben minder risico op bepaalde ziektes. Onderzoek laat zien dat vooral het risico op borstkanker en eierstokkanker veel lager is. Hoe meer kinderen en hoe langer je gevoed hebt, hoe lager het risico.
    • Borstvoeding geven stelt je menstruatie uit. Veel vrouwen hebben geen menstruatie in de periode van borstvoeding geven. Dat scheelt een hoop ongemak. Let wel op: niet menstrueren betekent niet dat je niet zwanger kunt worden.
    • Borstvoeding geven scheelt tijd en geld: je hoeft geen geld uit te geven aan kunstvoeding. Je hoeft geen voeding klaar te maken of mee te nemen. Je hoeft niet midden in de nacht je bed uit om een voeding klaar te maken. Moedermelk heb je altijd bij je, is op de juiste temperatuur en kan direct gedronken worden.

    Er komt een moment dat je níet meer je kindje zelf voedt. Soms is dat op een moment dat je er zelf aan toe bent, soms is dat niet zelf gekozen. Wees trots op elke druppel die je je kind gegeven hebt, hoe kort of lang je ook gevoed hebt.

    Vorige pagina