WAT VIND JIJ VAN DE JEUGDGEZONDHEIDSZORG? DEEL JOUW MENING HIER
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  18 januari 2019

  Hoeveel voeding heeft mijn kind nodig?

  We krijgen regelmatig de vraag hoeveel voeding heeft mijn kind nodig. We hebben wat adviezen voor je op een rijtje gezet.

  Voeden op verzoek: voed wanneer je baby dat wil
  Er zijn geen regels voor hoe vaak een baby borst- of flesvoeding nodig heeft. Voed gewoon zo vaak als je kind aangeeft te willen drinken. De eerste dagen zal de baby ongeveer 10 tot 12 keer om drinken ‘vragen’. Een babymaag is klein en kan dus nog niet zo veel melk per keer aan. Daarom vraagt je baby vooral in het begin heel vaak om melk. Na de eerste weken zal de baby ongeveer 7 tot 8 keer per dag gevoed willen worden. Maar meer kan dus ook. Als je baby minder vaak wil drinken, neem dan contact op met het consultatiebureau.

  En voed zoveel als je kind wil
  Ook zijn er geen regels voor hoeveel melk je kind per voeding nodig heeft. Je baby is geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hij voelt daarmee zelf heel goed aan wanneer hij vol zit. Als je borstvoeding geeft, laat je baby vanzelf de tepel los. Geef je een flesje? Bedenk dan: het flesje hoeft niet leeg. Houd de signalen van je baby in de gaten, zoals het wegdraaien van het hoofdje, melk uit de mondhoeken laten lopen, onrustige bewegingen maken met de handjes en niet meer gretig toehappen als je de fles opnieuw aanbiedt. Genoeg is genoeg! Als je kind regelmatig na een half uur nog niet klaar is met zijn borst- of flesvoeding, neem dan contact op met het consultatiebureau voor advies.

  De mythe van regelmaat
  Je baby zal niet keurig om de 2 of 3 uur om drinken vragen. Sowieso moet je realiseren: elk kind heeft zijn eigen ritme. De één zal vaker of meer willen drinken, dan een ander.

  Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?
  Als je voedt wanneer je baby dat wil en hem laat beslissen hoeveel hij wil drinken, dan krijgt je baby meestal voldoende voeding binnen. Door te letten op het gedrag van je baby en de inhoud van zijn luiers kun je in de gaten houden of dat ook zo is.

  Een baby die voldoende voeding binnenkrijgt zal helder en alert uit zijn ogen kijken, regelmatig wakkere momenten hebben waarop hij ontspannen is en tevreden zijn na zijn voeding.

  De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij minstens 5 natte luiers en minstens 2 poepluiers heeft per 24 uur. Na 6 weken kan een baby minder vaak gaan poepen. Soms zelfs maar eens per twee weken. Meestal is dat geen teken dat een baby te weinig voeding binnenkrijgt.

  Als je twijfelt of je baby voldoende drinkt, geef dan niet een extra fles maar neem contact op met het consultatiebureau.

   

  Vorige pagina