Versoepelingen coronamaatregelen; wat betekent dit voor uw bezoek aan ons? Lees hier:
Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit

  Vorige stap

  Dank voor uw vraag!

  We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  Sluit
  Vorige pagina
  18 februari 2019

  Groepsimmuniteit, wat is dat?

  Als iemand een besmettelijke ziekte heeft, is de kans groot dat mensen die met deze zieke in aanraking komen ook besmet raken. Zo heb je op kinderdagverblijven regelmatig uitbraken van bijvoorbeeld waterpokken of hand-voet-mondziekten.

  Voor een aantal besmettelijke ziekten, die ernstige gevolgen kunnen hebben, krijgen kinderen tegenwoordig vaccinaties aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bied je het bescherming tegen deze ziekten.

  Groepsimmuniteit
  Door je kind in te laten enten bescherm je niet alleen je eigen kind, maar help je er ook voor zorgen dat de ziekte niet verder verspreid kan worden. We noemen dit groepsimmuniteit of kudde-immuniteit.

  Hoe werkt groepsimmuniteit?
  Doordat veel kinderen tegen een ziekte zijn ingeënt, komt de ziekte veel minder vaak voor en heeft de ziekte minder kans zich te verspreiden. Hele jonge kinderen die (nog) niet ingeënt kunnen worden of kinderen waarbij de vaccinatie niet goed werkt, hebben dan dus weinig kans met de ziekte in aanraking te komen. Zij zijn dan beschermd door de immuniteit van de groep.

  Hoe minder mensen zijn gevaccineerd hoe minder bescherming door groepsimmuniteit.

  Vorige pagina