Afspraak maken
Overzicht
Hulp nodig?
Heb je een vraag?
Klik hier
Hulp nodig?
Sluit
Vorige stap
Dank voor uw vraag!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Sluit
Vorige pagina
4 december 2018

Begin 2019 start onderzoek coeliakie

Begin 2019 starten wij, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, een onderzoek naar coeliakie bij jonge kinderen. Coeliakie (spreek uit als “seuliakie”) is een chronische overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge en gerst. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm.

Coeliakie komt veel voor. In Nederland bij ongeveer 1 op de 150 kinderen die het consultatiebureau bezoeken. Doordat de ziekte onduidelijke klachten kan geven (onder andere buikpijn, opgezette buik, obstipatie, diarree, spugen, moeheid, bloedarmoede, wondjes in de mond (aften), humeurigheid en minder snelle groei), wordt de ziekte lang niet altijd herkend. Coeliakie kan goed behandeld worden met een glutenvrij dieet, waarna de klachten en symptomen verdwijnen.

Met dit onderzoek gaan we actief op zoek naar kinderen (vanaf 1 jaar) met klachten die zouden kunnen passen bij coeliakie. Door middel van een aantal vragen naar deze klachten wordt bepaald of extra onderzoek nodig is. Op deze manier willen we kinderen met coeliakie op jongere leeftijd opsporen, zodat de gevolgen van deze ziekte, bijvoorbeeld een groeiachterstand, voorkomen kunnen worden.

Vorige pagina